Haarlem ontlast, over poep, pies en de beerput

Van 11 maart t/m 11 september 2016

In Haarlem verdween de poep en de pies vijf eeuwen lang, van de veertiende tot de achttiende eeuw, via de piespot en het privaat (de voorloper van onze wc) in de ondergrondse beerput. Veel van die putten zijn bij archeologische opgravingen terug- gevonden: in de afgelopen dertig jaar meer dan vierhonderd, en dat is meer dan waar ook in Nederland. Daarmee lijkt de beerput enigszins een typisch Haarlems fenomeen. In steden als Amersfoort, Eindhoven, Gouda en Groningen zijn bijvoorbeeld nauwelijks beerputten gevonden. In andere steden komen ze tot aan de vijftiende eeuw niet voor, en zijn ze doorgaans na de zeventiende eeuw al weer allemaal verdwenen.

De tentoonstelling HAARLEM ONTLAST laat zien wat een beerput nu eigenlijk is en welke plaats hij had in vijfhonderd jaar alledaags Haarlems leven. Waarom had de Spaarnestad eeuwenlang zoveel van die putten? Deed het stadsbestuur aan poep-management? En waarom liepen er ’s nachts ploegjes mannen met tobben stront door de straten te sjouwen?

Archeologisch Museum Haarlem

Snuffel mee in de beerput naar de geschiedenis van poep, pies en het vuil in het Haarlem van vroeger. Maak je eigen unieke secreetreinigers-selfie en deel je persoonlijk beerput-anekdote met de wereld van nu.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met dr. R. van Oosten van de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

Flyer Haarlem Ontlast