Collectie

De collectie van het museum bestaat uit de archeologische vondsten uit Haarlem. Ze vertellen het verhaal van duizenden jaren geschiedenis van Haarlem. Bijlen uit de steentijd, middeleeuwse schaakstukken, de helm van een Spaanse soldaat uit de tijd van het beleg (1572), flesjes voor Haarlemmerolie uit de achttiende eeuw en rijwielbelastingplaatjes uit de 20e eeuw: dit is te zien in de vaste opstelling die 4000 jaar geschiedenis van de stad vertelt.

Opgravingsreconstructie
Archeologie is ook opgraven. Hoe gaat een opgraving in z’n werk en wat vinden archeologen zoal in de bodem van Haarlem? Grondsporen, oude muren, grondlagen, een beerput, een waterput en het skelet van een middeleeuwse monnik. Natuurlijk mogen de gereedschappen waarmee archeologen werken niet ontbreken. Kom zelf kijken hoe een opgraving in z'n werk gaat in de opgravingsreconstructie. Nagebouwd op ware grootte en uniek in Nederland! 

 

Recent onderzoek:
Archeologie is voortdurend in beweging.  Waar gebouw wordt, van parkeergarage, huizenblok tot ondergrondse vuilcontainers: daar gaat men de grond in. In een druk bewoonde (binnen)stad van Haarlem wordt voorafgaand aan de bouw vaak archeologisch onderzoek gedaan. De vitrine 'recent onderzoek'  laat resultaten zien van recent archeologisch onderzoek in Haarlem. 


Museumwinkel
In de kleine museumwinkel zijn replica´s van archeologische voorwerpen te koop en ook archeologische tijdschriften, kaarten, boeken en spellen.